-
-
Dit is een groep betrokken inwoner die bij eerdere oproepen en bijeenkomsten hebben aangegeven betrokken te willen blijven bij de komst van het AZC en de opvang van de asielzoekers daar. Zij denken samen na over de vraag: Hoe kunnen we het AZC zo goed mogelijk een plek geven in Etten-Leur? De eerste bijeenkomsten zijn achter de rug en de meedenkgroep heeft samen met de gemeente een aantal onderwerpen besproken:
Uit de eerste bijeenkomst bleek dat de groep het belangrijk vindt dat er hele goede afspraken zijn over veiligheid, voor het geval dat er iets aan de hand is. Een andere bijeenkomst ging juist over integratie: wat kunnen we doen om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.
De gemeente is het hier zeer mee eens. Dat is ook de inzet van onze gesprekken met het COA over de overeenkomsten. De opmerkingen en suggesties van de groep zijn dan ook heel welkom.
-
-
We zien graag dat de bewoners van het AZC mee gaan doen in onze samenleving. De kans is immers groot dat zij een verblijfsvergunning ontvangen en in de regio zullen blijven. We willen daarom graag met lokale verenigingen, maatschappelijke partners en het COA bespreken hoe we deze mensen onderdeel kunnen laten zijn van onze dagelijkse samenleving. Maar ook zouden we graag zien dat onze inwoners een rol spelen op de AZC-locatie. Dat kan op verschillende manieren. Als u hier interesse in heeft, laat dan een bericht achter via azc@etten-leur.nl
Ook in de meedenkgroep is dit een onderwerp van gesprek en kijken we waar de kansen liggen om de integratie zo goed mogelijk te laten verlopen.
-
-
Nee. In maart 2023 besloot de gemeenteraad dat er uiterlijk in januari 2025 een opvanglocatie in de gemeente Etten-Leur is. We willen daarmee een bijdrage leveren aan de urgente asielproblematiek. De gemeenteraad en het college houden de regie graag in eigen hand, met oog voor de menselijke maat. Het terugdraaien van de spreidingswet door het nieuwe kabinet heeft geen invloed op de komst van een AZC in Etten-Leur. Dat was in eerste instantie al niet de belangrijkste reden dat Etten-Leur hiervoor koos. Bovendien zijn er op dit moment nog steeds opvangplekken nodig en daar draagt Etten-Leur zijn steentje aan bij.
-
-
Op dit moment is de druk op de bestaande AZC’s nog steeds groot. Het COA komt duizenden plaatsen tekort. Ook als de nieuwe regering maatregelen neemt om de instroom te beperken, zal het nog wel even duren voordat dit effect heeft. Extra plaatsen zijn dus nodig en de gemeente(raad) heeft eerder besloten dat Etten-Leur een bijdrage gaat leveren om deze te bieden.
-
-
AZC staat voor asielzoekerscentrum. Hier worden vluchtelingen opgevangen terwijl hun aanvraag voor een verblijfsvergunning beoordeeld wordt door het IND (Immigratie en naturalisatiedienst).
Het COA is het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers. Zij bieden onderdak aan asielzoekers en begeleiden hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. Zij zorgen bovendien voor noodzakelijke middelen. Ook verwerven en beheren zij opvanglocaties, en handhaven ze daar de veiligheid en leefbaarheid.
Veiligelanders: hiermee worden mensen bedoeld die asiel aanvragen, die uit relatief veilige landen komen.
-
-
Ja, het COA verzorgt begeleiding op allerlei vlakken, waarbij vluchtelingen worden voorbereid op hun toekomst. Hier leest u daar meer over: COA - Begeleiding: voorbereiden op de toekomst | www.coa.nl
-
-
Mensen verblijven in het AZC totdat er duidelijkheid is over hun vergunningsaanvraag. Mogen mensen blijven, dan wachten zij in het AZC af totdat een gemeente een woning voor hen heeft gevonden. Wanneer mensen niet mogen blijven, dan moeten mensen het AZC en Nederland verlaten. Hoe lang het verblijf in een AZC duurt is daarmee per persoon erg verschillend. Dit kan van enkele maanden, tot jaren zijn.
-
-
De locatie in Etten-Leur is bestemd voor maximaal 250 personen.
-
-
Zolang vluchtelingen nog geen verblijfsvergunning hebben, mogen zij nog niet starten met de formele inburgering. Ook gelden er voor hen beperkende regels om al te gaan werken. Wel biedt het COA lessen Nederlandse taal en cultuur. Ook willen we met het COA en onze lokale maatschappelijke partijen bespreken hoe we de bewoners al kennis kunnen laten maken met bijvoorbeeld ons verenigingsleven. Daarnaast zullen met name vluchtelingen met een grote kans op een verblijfsvergunning opgevangen worden. We zetten erop in hen ook in de regio te huisvesten, als zij eenmaal een vergunning hebben. We gaan dan ook al tijdens hun verblijf in het AZC beginnen met een voor-inburgering.
-
-
Er zijn strikte afspraken met het COA dat er maximaal 250 personen op de locatie mogen worden opgevangen. Dit aantal mag het COA ook niet overschrijden. In andere locaties in het land doet het COA dit ook niet. Bekende uitzondering is uiteraard Ter Apel. Dit komt echter omdat dit het (op dit moment enige) aanmeldcentrum is. Dit is de eerste locatie waar mensen heen moeten, als zij in Nederland aankomen. Het COA kan hier de instroom niet reguleren. Bij de andere locaties en ook die in Etten-Leur, kan dit wel.
-
-
Nee, de kosten voor verbouwing en beheer worden gedragen door het COA. Kosten voor zorg en onderwijs komen wel bij de gemeente, maar we worden daarvoor door het Rijk gecompenseerd.
-
-
Het eerste aanspreekpunt hiervoor is het COA. Die zorgt voor een vast lokaal aanspreekpunt, die telefonisch en per mail bereikbaar is. Daarnaast wordt er een overleg opgezet tussen vertegenwoordigers van het COA, omwonenden, de gemeente en politie. Hier worden eventuele klachten uiteraard ook besproken en opgelost.
-
-
We zorgen er graag voor dat onze inwoners en de bewoners van het AZC elkaar leren kennen en elkaar helpen. Als inwoner kunt u hier een rol in spelen vanuit het verenigingsleven, als ondernemer, of als onderdeel van een van onze maatschappelijke partners. Maar ook op de AZC-locatie bent u welkom om bijvoorbeeld een rol te spelen in het leren van de taal, de kennismaking met de Nederlandse maatschappij, maar ook in het bieden van activiteiten. Heeft u hierin interesse, laat u dan een bericht achter via azc@etten-leur.nl
-
-
Dit zullen wij zeker stimuleren. Andersom spant ook het COA zich in om, zover aanbestedingsregels dit toelaten, zoveel mogelijk diensten, producten en personeel uit Etten-Leur of de regio in te zetten. Ook spannen zij zich in om zoveel mogelijk maatschappelijke stageplaatsen, werkervarings- en afstudeerplaatsen op de locatie aan te bieden.
-
-
Als hier behoefte aan is, dan bespreken we met het COA of en hoe dat mogelijk is. Het COA stelt de locatie sowieso regelmatig open, zodat geïnteresseerden kennis kunnen maken. En met omwonenden, COA en gemeente is er een periodiek overleg. Hierin kunnen knelpunten besproken worden, maar is zeker ook ruimte om ervoor te zorgen dat omwonenden en bewoners van het AZC elkaar beter leren kennen.
-
-
We willen graag dat onze inwoners en de bewoners van het AZC elkaar leren kennen en dat de bewoners van het AZC ook deelnemen aan onze samenleving. Het COA richt zich hier in haar begeleiding al op, maar we bespreken in de komende maanden graag hoe we dit ook vanuit onze eigen samenleving zoveel mogelijk kunnen bevorderen.
-
-
Die zijn er zeker. Het COA biedt hier op elke locatie mogelijkheden voor en de komende maanden gaan wij samen met hen en onze lokale organisaties uitwerken hoe we hier in Etten-Leur verder inhoud aan gaan geven.
-
-
We vinden het erg belangrijk om te benadrukken dat de ervaringen in het land, met het soort opvang zoals het COA in Etten-Leur wil realiseren, goed zijn. Dit is een locatie die er voor een langere periode staat (3 jaar, met een optie tot verlenging van 2 jaar), met voorzieningen die een rustig verblijf en meedoen in de maatschappij mogelijk maken. De locatie is bestemd voor maximaal 250 personen en daarmee ruim van opzet. De kans dat de mensen die opgevangen worden op de locatie, ook daadwerkelijk in Nederland en onze regio mogen blijven, is hoog. We zien dat onder deze omstandigheden er weinig sprake is van overlast.
Overlast kan echter natuurlijk altijd voorkomen. Om de kans hierop nog verder te beperken zetten we in op een goede begeleiding, die de mensen wegwijs maakt in onze cultuur en normen en waarden. Ook worden er verschillende leer- en activiteitenprogramma’s aangeboden. Naast wat het COA al doet, willen we graag dat de mensen ook binnen onze samenleving deelnemen. We willen ze daarom begeleiden naar (vrijwilligers)werk bij lokale werkgevers en maatschappelijke partners. Ook verenigingslidmaatschap stimuleren we.
Mocht het toch tot overlast komen, dan biedt het COA een vast aanspreekpunt voor vragen en klachten, die telefonisch en per mail bereikbaar is. Ook is er een overlegcommissie met vertegenwoordigers van het COA, de gemeente en omwonenden. Er is beveiliging op het terrein, en het COA heeft eigen huisregels waarop zij handhaven. Strafbare feiten worden altijd bij de politie gemeld. De gemeente en het COA hebben nauw contact, waarbij eventuele overlast besproken zal worden, zodat maatregelen genomen kunnen worden.
-
-
Het COA (Centraal Orgaan Opvang asielzoekers) bestaat sinds de ingang van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers (1994). Het COA biedt onderdak aan asielzoekers en begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. Zij zorgen bovendien voor noodzakelijke middelen. Ook verwerven en beheren zij opvanglocaties, en handhaven ze daar de veiligheid en leefbaarheid. Sinds 2008 biedt het COA in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het programma Voorbereiding op inburgering aan. Dat bereidt statushouders voor op het leven in de gemeente en de inburgeringsplicht.
-
-
In Etten-Leur willen we een Regionale Opvang Locatie opzetten (ROL). Hier worden asielzoekers opgevangen die nog in hun aanvraagprocedure van een verblijfsvergunning zitten. Voor de meeste mensen zal gelden dat zij een grote kans op een verblijfsvergunning hebben, waardoor zij ook na hun verblijf in het AZC en de regio zullen blijven en door Etten-Leur en de omliggende gemeenten gehuisvest zullen worden. Zij bestaan uit mannen, vrouwen en kinderen en hebben verschillende nationaliteiten waarbij de instroom leidend is. Het COA richt de locatie niet in voor de opvang van specifieke doelgroepen, zoals Alleenreizende Minderjarige Vluchtelingen (AMV).
-
-
Volgens de afspraken met de gemeente, mag het COA op deze locatie maximaal 250 personen opvangen.
-
-
Dit verschilt per locatie. Het COA werkt op dit moment nog uit hoe de locatie in Etten-Leur exact ingericht zal worden. Meerpersoonshuishoudens worden gehuisvest in een eigen kamer. Voor éénpersoonshuishoudens kan gelden dat zij een kamer delen. Sanitaire voorzieningen en meerdere keukens worden gedeeld. Daarnaast zijn er recreatieruimten voor gezamenlijk gebruik en richt het COA de locatie ook in met bijvoorbeeld ruimten waar mensen les krijgen.
-
-
Het COA sluit een huurovereenkomst met de eigenaar van het pand voor 3 jaar, met een optie tot verlenging van 2 jaar. Hoe lang de individuele mensen verblijven in het AZC is sterk van de situatie en de drukte bij het IND afhankelijk; soms verblijven mensen slechts enkele weken of maanden in een AZC, maar in andere gevallen meerdere jaren.
-
-
Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen. Dat betekent dat het COA zorgt voor huisvesting, leefgeld (zodat mensen boodschappen kunnen doen) en zorg. Kinderen in de leerplichtige leeftijd gaan naar school. Ook worden aan volwassenen basislessen Nederlands gegeven en worden er dagbestedingsactiviteiten georganiseerd. Daarnaast wil de gemeente, samen met het COA, graag inzetten op toeleiding naar (vrijwilligers)werk.
-
-
Op elk azc houdt een huisarts van of via de dienst Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) spreekuur. En met vragen over hun gezondheid kunnen de bewoners van een azc 24/7 bellen met een medisch contactcentrum van de GZA. Net als iedereen kunnen asielzoekers naar de huisarts, een verloskundige of het ziekenhuis; omdat het CIOA zelf de eerstelijns zorg voor haar bewoners regelt via de GZA, heeft de aanwezigheid van een opvanglocatie geen invloed op de beschikbaarheid van zorg voor de omgeving. COA-medewerkers informeren asielzoekers over de Nederlandse gezondheidszorg en begeleiden minder zelfredzame bewoners bij hun gang naar de zorg.
-
-
Na binnenkomst en aanmelding in Ter Apel, wordt een asielzoeker gecontroleerd door de AVIM (Vreemdelingenpolitie) en medisch gescreend. Daarna neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het asielverzoek in behandeling. Tijdens hun asielprocedure waarin de IND de aanvraag voor een verblijfsvergunning beoordeelt, worden asielzoekers opgevangen in AZC’s verspreid over heel Nederland. Ontvangt de asielzoeker een vergunning, dan is hij officieel statushouder en wordt hij gekoppeld aan een gemeente. Deze gemeente moet voor een geschikte woning zorgen. Totdat deze gemeente een woning gevonden heeft, wacht de asielzoeker/statushouder in het AZC. Wanneer de IND de vergunningsaanvraag weigert, wordt de asielzoeker begeleidt door de Dienst Terugkeer & Vertrek om het AZC en Nederland te verlaten.
-
-
Gedurende hun aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning, hebben asielzoekers recht op opvang en zorg. Daarnaast hebben zij dezelfde vrijheden als ieder ander in Nederland. In de periode mogen zij echter nog niet starten met de officiële inburgering. Ook mogen zij in deze periode alleen werken als de asielaanvraag langer dan 6 maanden in behandeling is en wanneer de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning aanvraagt. Er bestond een maximaal aantal weken dat asielzoekers per jaar mochten werken (24), maar dit is losgelaten.
-
-
In elk azc worden programma’s aangeboden en voeren COA-medewerkers gesprekken met asielzoekers over het leven in en rond het azc en over hun toekomst. Daarnaast worden er basale taallessen gegeven door vrijwilligers. Werken mag een asielzoeker enkel wanneer zijn asielaanvraag langer dan 6 maanden in behandeling is en de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvraagt. We zetten daarom ook in op vrijwilligerswerk. Samen met het Werkplein en onze lokale maatschappelijke partners werken we in de komende maanden verder uit, hoe we dit zoveel mogelijk kunnen bieden.
-
-
Als de vergunningsaanvraag van een asielzoeker geweigerd wordt, dan moet hij het AZC en het land verlaten. De landelijke Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) begeleidt een vluchteling daarbij.
-
-
Het COA doet haar best voor een zo rustig mogelijke huisvesting voor de mensen die zij opvangt. Als culturele of religieuze verschillen ervoor zorgen dat bewoners minder goed kunnen samenleven, dan houdt het COA hier rekening mee. Voor meerpersoonshuishoudens biedt het COA in ieder geval een eigen kamer. Wanneer mensen alleen zijn aangekomen, dan kan het zijn dat zij een kamer moeten delen. Bij het plaatsen van meer mensen op één kamer wordt sowieso rekening gehouden met verschillende achtergronden.
-
-
Er is beveiliging op het terrein, en het COA heeft eigen huisregels waarop zij handhaven. Strafbare feiten worden altijd bij de politie gemeld. De gemeente en het COA hebben nauw contact, waarbij eventuele overlast of onveiligheid besproken zal worden, zodat maatregelen genomen kunnen worden.
-
-
Met het ‘opvangen en begeleiden van asielzoekers’ wil het COA zoveel mogelijk waarde toevoegen voor mens, milieu en maatschappij. Duurzaamheid betekent voor hen dus in de volle breedte maatschappelijk verantwoord ondernemen. In hun meerjarenstrategie staan duidelijke strategische doelen voor duurzaamheid. Je leest er alles over op: COA - Duurzaamheid | www.coa.nl