Meedenken en meedoen

De gemeente Etten-Leur wil graag dat inwoners, ondernemers en andere partners mee kunnen denken en doen. Zij kennen hun (leef-)omgeving tenslotte het beste. Bij projecten die de gemeente opstart, maken we daar ruimte voor. Dat doen we met een hulpmiddel die we de Routeplanner participatie en communicatie noemen. Dat is onze handleiding om participatie voor inwoners vorm te geven. Per project denken we vooraf goed na over wát we precies willen bereiken als we vragen om de inbreng van inwoners, waar de ruimte zit om mee te denken en wat al vast ligt, wie de belanghebbenden en betrokkenen zijn en hoe we met elkaar in gesprek gaan. Zo maken we een aanpak per project, met een duidelijke routekaart. De aanpak leggen we vast in een startnotitie participatie & communicatie. Zo weet iedereen (dus ook inwoners en andere partners) waar ze in dat project aan toe zijn. 

Werkwijze startnotities participatie & communicatie

De startnotitie participatie & communicatie leggen we soms eerst aan de gemeenteraad voor. De startnotitie is een plan van aanpak over hoe we inwoners en andere partners willen betrekken bij een plan, project of beleid. Voordat we beginnen bespreken we dat plan (startnotitie dus) met de gemeenteraad. Als de gemeenteraad de startnotitie krijgt, sturen we het ook alvast naar de inwoners die we willen betrekken. Zo weet iedereen wat er aan komt. Het plan, project of beleid is dan nog niet vastgesteld door de raad. In tegendeel zelfs. Als de raad het plan ook goed vindt, dan gaan we in gesprek met de inwoners, maken het plan, project of beleid daarna pas af. Daarna neemt de gemeenteraad pas het echte besluit. 

Ben je zelf initiatiefnemer of ontwikkelaar en ben of wil je over je plan in gesprek met de gemeente?

Dan is de kans groot dat de gemeente benadrukt dat je inwoners of partners die met jouw initiatief te maken krijgen, daarbij betrekt. Dan kun je de Routeplanner natuurlijk ook gebruiken. Het is een handige checklist om participatie en communicatie goed uit te werken. We maakten een brochure speciaal voor initiatiefnemers en ontwikkelaars. Deze brochure vind je hier.

Word lid van het burgerpanel TipEtten-Leur

Door mee te doen met TipEtten-Leur kun je meedenken en meepraten over interessante onderwerpen die spelen in de gemeente. Deelname aan TipEtten-Leur is een eenvoudige en snelle manier om te laten weten hoe jij denkt over vraagstukken in de gemeente. Lees er hier meer over.

Zelf iets organiseren in Etten-Leur?

In Etten-Leur zijn veel inwoners, ondernemers, verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke organisaties actief. We zeggen niet voor niets 'Samen maken we Etten-Leur'. De gemeente subsidieert ook activiteiten in de wijk. Zo wordt Etten-Leur nog levendiger en fijner om te wonen en leven. Wil je daar meer over weten? Klik dan door naar etten-leur.nl voor meer informatie over de subsidieregeling 'leefbaarheidsbudget'. 

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen