Submenu

Duurzaam denken en doen in Etten-Leur

29-03-2022
291 keer bekeken 2 reacties

Dit thema gaat onder andere over klimaat, behoud van natuur, voorkomen en hergebruiken van afval, biodiversiteit en circulaire economie. Hier vind je de 3 belangrijkste punten voor de nieuwe raad.

1. Het verduurzamen van woningen

In 2021 stelde de gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast waarin we de stappen beschreven om uiteindelijk aardgasvrij te worden. In deze raadsperiode verduidelijken we de in deze visie beschreven energietransitie met concrete doelen. Deze leggen we vast in de op te stellen wijkuitvoeringsplannen. De menselijke maat is hierbij leidend. Door werkzaamheden voor het realiseren van duurzaamheidsopgaven slim te combineren met andere opgaven, samen te werken met partners als Alwel en Duursaam Etten-Leur en redelijkheid en billijkheid toe te passen, ondersteunen we mensen in het haalbaar en betaalbaar maken van de energietransitie. Inwoners moeten mee kunnen doen met collectieve energieprojecten en daardoor goedkoper uit zijn met hun energielasten.

We ondersteunen samen met Duursaam Etten-Leur inwoners bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen, het beperken van het gebruik van energie en het zelf opwekken van energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Deze raadsperiode stimuleren we dat minimaal 3.000 woningen worden verduurzaamd door bijvoorbeeld het toepassen van spouw- en dakisolatie of het plaatsen van dubbel glas. We doen dit samen met lokale partijen en met inzet van fondsen vanuit het rijk. Samen met Alwel en Huurderbelangenvereniging stimuleren we dat huurwoningen minimaal energielabel C krijgen.

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil minimaal 3000 woningen verduurzamen.

2. Duurzaam handelen en stappen zetten op weg naar een circulaire economie

De economie van de toekomst is een circulaire economie. In 2030 moet de economie voor de helft circulair zijn en in 2050 volledig. We stimuleren en faciliteren daarom initiatieven van bedrijven om circulair te produceren en dagen bedrijven uit om met innovatieve oplossingen te komen en om werk met werk te maken. In dat kader stimuleren we ook de verbinding tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Uiteraard handelen we als gemeente ook duurzaam. Daartoe kijken we kritisch naar de verduurzamingsmogelijkheden van de eigen organisatie bijvoorbeeld door het verduurzamen van gemeentelijke vastgoed en het gemeentelijk vastgoed dat we niet meer nodig hebben, af te stoten. We dagen ontwikkelaars uit om met innovatieve oplossingen voor circulair bouwen te komen.

De gemeenteraad wil startende ondernemers die zich richten op innovatieve gebieden stimuleren en faciliteren.

Als gemeente vervullen we een voorbeeldfunctie. In dat kader voeren we een klimaattoets in bij ons inkoop- en aanbestedingsbeleid voor bijvoorbeeld het aanbesteden van het eigen wagenpark.

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil voorwaarden scheppen zodat bedrijven hun productieprocessen circulair in kunnen richten. Als gemeente geven we zelf het goede voorbeeld.

3. Revitaliseren en herstructureren van bedrijventerreinen

De gemeenteraad wil bedrijventerreinen die duurzaam worden ingericht. Daarom revitaliseren en herstructureren we daar waar nodig bestaande bedrijventerreinen. Dit om de beschikbare ruimte zo zuinig mogelijk te gebruiken. Door meer groen op de bedrijventerreinen maar ook in de wijken en parken te realiseren en dit op een natuurvriendelijke manier te onderhouden, zorgen we voor een duurzame woon-, werk- en leefomgeving.

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil bedrijventerreinen revitaliseren, herstructureren en vervolgens duurzaam inrichten om zo zuinig mogelijk met de beschikbare ruimte om te gaan.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Jan Woolderink

24-04-22 om 22:22

U schrijft in uw raadsprogramma dat het bij duurzaamheid ook gaat om klimaat, behoud van natuur en biodiversiteit.
Zeer belangrijke onderwerpen die behoren tot de prioriteiten wereldwijd, van Europa en van Nederland en daarom ook van de raad voor de komende vier jaren. Wij verzoeken u dan ook om dat in uw raadsprogramma bij de prioriteiten op te nemen.

Dat stemt ook overeen met de ontwerp-omgevingsvisie. De visie geeft aan in te zetten op behoud en versterken van landschaps- en groenstructuren en de afname van de biodiversiteit te stoppen en om te buigen in een opgaande lijn. Er worden een aantal maatregelen opgesomd die alle zeer de moeite waard zijn.
-> We pleiten ervoor dit beleidsvoornemen uit te werken in een specifiek programma voor deze raadsperiode, in een structuurnota natuur& groen’.

Mede namens de werkgroep Ruimtelijke ordening en duurzaamheid van het IVN-Dintel-enMarklanden, Jan Woolderink

Anne-Marie van Ommeren

13-04-22 om 22:13

Woningen, bedrijven en ondernemers...Super natuurlijk! Laten we zeker SAMEN allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.

Volgens mij gaan duurzaamheidskansen vanuit de gemeente verder dan vastgoed en wagenpark, maar ook over de inrichting van de openbare ruimte: stimuleer groene vervoersmiddelen, richt snelfietspaden in, gebruik duurzaam materiaal bij renovaties in de wegen en riool, etc etc. Benut subsidiekansen om samen met partners te innoveren, zoek naar klimaatbestendige, nieuwe manieren om dit in te richten en biodivers te beheeren. Scheidt en hergebruik afval, herbestem locatie's, en geef ruimte aan natuur. Bestrijdt hittestress met groen en vang hemelwater lokaal op.

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen