Submenu

Ruimte voor wonen en leven in Etten-Leur

29-03-2022
348 keer bekeken 2 reacties

Dit thema gaat onder andere over voldoende woningen, hoe de wijken eruit zien, het onderhoud van het groen en de wegen, over verkeersveiligheid en afval. Hier vind je de 3 belangrijkste punten voor de nieuwe raad.

1. Woningbouw

Met het toenemende inwoneraantal, het dalende aantal mensen dat gemiddeld in een woning woont en de toenemende vergrijzing in Etten-Leur staat de gemeenteraad voor ingewikkelde keuzes. Eén van de grootste uitdagingen van deze tijd is enerzijds het woningtekort en anderzijds de betaalbaarheid van woningen. Hoe we deze uitdagingen aanpakken, leggen we vast in de Omgevingsvisie die we in 2022 vaststellen. We bouwen in deze raadsperiode zowel binnenstedelijk als in Hoge Haansberg waarbij betaalbare woningen voor starters en ouderen belangrijk zijn. In het komende jaar bepaalt de gemeenteraad het aantal woningen en voor welke doelgroepen. Ook wil de gemeenteraad een impuls geven aan de sociale woningbouw en de bouw van middeldure huur om de wachttijden voor de sociale huur te verlagen. We spelen hierbij in op de ‘Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw’. Hierin wordt de programmatische aanpak op nationale schaal van minister De Jonge van Woningbouw en Ruimtelijke Ordening uitgewerkt met als doel een passende, duurzame en betaalbare woning voor iedereen in veilige en leefbare wijken. We willen gemengde wijken waar plaats is voor elke Etten-Leurenaar ongeacht diens inkomen met een diversiteit aan woningen voor jongeren, gezinnen en senioren. Het spreekt voor zich dat nieuwe woningen duurzaam gebouwd worden en dat in wijken voldoende groen en speelvoorzieningen zijn om te zorgen voor een aangename woon- en leefomgeving die ook uitnodigt om naar buiten te gaan en te bewegen. De wijken worden zo ingericht dat mensen zich er veilig voelen, elkaar kunnen ontmoeten en mogelijkheden bieden voor een gezonde en actieve levensstijl.

Om te zorgen dat woningen beschikbaar komen voor inwoners gaan we overal waar dat juridisch mogelijk is werken met een zelfbewoningsplicht, een anti-speculatiebeding en benutten we de mogelijkheden die de aanpassing van de Huisvestingswet biedt om voorrang te geven aan eigen inwoners.

Ook bieden we ruimte aan nieuwe creatieve woonvormen zoals tiny houses en Knarrenhof. Daarnaast werken we actief samen met vastgoedeigenaren aan herbestemming van bestaande gebouwen naar woningbouw, zoals nu aan het Schoonhout gebeurt. Oudere wijken moeten aantrekkelijk blijven voor inwoners en ook in beeld komen bij jongeren. Dit doen we onder andere door vernieuwbouw, zoals nu bij de Van ’t Hofstraat. We onderzoeken, mede in relatie tot de betaalbaarheid van woningen, op welke locaties buiten het centrum hoogbouw inpasbaar is.

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil woningen toevoegen aan onze woningvoorraad zodat er een passende woning is voor elke Etten-Leurenaar ongeacht diens inkomen met een diversiteit aan woningen voor jongeren, gezinnen en senioren. We willen gemengde duurzame, veilige wijken.

2. Verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid

Het toevoegen van woningen vraagt om een aanpassing van de verkeersstructuur. Dit zowel om de doorstroming te bevorderen als de verkeersveiligheid te vergroten. In de Omgevingsvisie neemt de gemeenteraad daarover besluiten. Het gaat dan om de keuze voor een noordelijke en oostelijke rondweg en een ondertunneling van het spoor. Bij de definitieve keuze voor een noordelijke rondweg bezien we samen met de provincie ook de mogelijkheden van een verbinding tussen de N640 en de N389. In deze raadsperiode maken we de definitieve keuze voor een rondweg, treffen we de voorbereidingen voor realisatie, sparen we om dit te financieren en zoeken we actief naar cofinanciering bij rijk, ProRail en de provincie. Daarnaast moet de infrastructuur binnen Etten-Leur - ook met de omliggende plaatsen - zo vormgegeven worden dat duurzame mobiliteit in het algemeen en fietsen in het bijzonder wordt gestimuleerd. In dit kader onderzoeken we de mogelijkheden voor het aanleggen van fietsstraten, waar de auto te gast is en bezien we de mogelijkheden om de Markt deels autovrij of autoluw te maken. Tenslotte pakken we de onveilige verkeerssituaties aan die op dit moment in beeld zijn. 

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil de verkeersstructuur aanpassen om een goede, duurzame en veilige verkeersafwikkeling te borgen.

3. Beheer en onderhoud van het openbaar gebied

De gemeenteraad wil het beheer en het onderhoud van het openbaar gebied minimaal handhaven op het huidige niveau. Uitgangspunt is dat we een veilige en schone leefomgeving als basisniveau garanderen in alle wijken. We draaien een deel van de in de afgelopen raadsperiode noodzakelijkerwijs doorgevoerde bezuinigingen terug daar waar het nodig is om dit uitgangspunt te bereiken. Het afvalbeleid evalueren we en verbeteren we daar waar dat nodig is. We houden vast aan bronscheiding, het scheiden van afval op de plek waar het afval vrijkomt. Zwerfafval en afvaldumpingen in de wijken en het buitengebied willen we tegengaan. Om dit te verminderen, handhaven we intensiever.

Wat wil de gemeenteraad bereiken?
De gemeenteraad wil een veilige en schone leefomgeving als basisniveau garanderen in alle wijken.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

saskia van opijnen-zwart

22-04-22 om 13:52

Avoord is blij met de mogelijkheid mee te denken. We pleiten voor de volgende toevoeging:

Ouderen langer fijn, vertrouwd en actief thuis wonen

De komende generaties ouderen stellen vaak andere eisen aan hun leven. Zo zoeken ze naar mogelijkheden om zo lang mogelijk in de eigen omgeving te blijven wonen, al is dat soms in een ander huis. De komende jaren zijn veel nieuwe woonoplossingen nodig om ouderen beschutte maar zelfstandige woningen te kunnen bieden. Een complexe uitdaging, waarbij veel verschillende partijen betrokken zijn en waar partijen dus in samen dienen te werken.

De leefbaarheid van wijken is belangrijk voor de keuze wie waar kan/mag wonen, tegelijkertijd is het van belang oog te hebben voor de spanning op de arbeidsmarkt. Bij de keuze van de wijkinrichting is ook een efficiënte zorgverlening een belangrijk punt van aandacht. Leeftijdsgebonden toewijzing, levensloopbestendig bouwen en de nabijheid van voorzieningen / wijkgebouwen zijn thema’s die in dit kader van groot belang zijn. De inzet van technologie en aandacht hiervoor bij de ontwikkeling van woningen is essentieel; ook dat draagt bij aan langer fijn, vertrouwd en actief thuis wonen.

Loes Poppe

20-04-22 om 9:34

Ik zie een kans voor Etten-Leur  in plan Haansberg  voor een eco-wijk, waar een gemeleerde samenstelling is,  waar huizen komen die stroom opwekken, waar de wijk zo ingericht is zodat er automatisch verbinding komt, dmv wandelpaadjes, bankjes e.d. Waar groen belangrijk is dmv een voedselbosje  zodat ook daar zelfvoorziening en verbinding is. Waar ook een wadi komt tegen wateroverlast. Waar het verkeersluw is. Zodat dit een voorbeeld is voor andere wijken en waar het goed wonen is. Hier is het sociale belangrijk zodat iedereen gezien wordt en niet tussen wal en schip beland. Hier hebben mensen ook iets over voor elkaar. Mensen zijn hier gelukkiger. Dit is een wijk voor de toekomst!

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen