Tijd voor een update! Leuk dat je mijn blog ‘van G naar A-ardgasvrij’ weer leest! De blog waarin ik vertel over de keuzes die wij maken om te verduurzamen, waar wij tegenaan lopen, en welke tips ik heb.
Het is weer even geleden dat ik een update heb gedeeld. We spreiden de maatregelen die we treffen, bijvoorbeeld vanwege het budget en zodat de maatregelen elkaar logisch opvolgen. Nu is het tijd voor het isoleren van ons dak. Gelukkig regent het nu niet meer binnen!
In ons dak zaten rieten matten voor isolatie. Dat is niet voldoende om een huis uit 1973 goed te isoleren. We hebben daarom gekozen voor dakisolatie met PIR. Dat lijkt op PUR, maar is niet hetzelfde. PIR isoleert wat beter dan PUR, vandaar onze keuze. PUR, bekend van het schuim, hebben we wel gebruikt om wat kleine kieren te dichten.
Wij hebben ervoor gekozen om aan de buitenzijde van ons dak te isoleren. Dat heeft bijvoorbeeld het voordeel dat we binnen geen ruimte verliezen, en dat we flexibeler zijn in de afwerking van de binnenkant van het dak. Omdat we het hele dak buitenaf bedekken met isolatie, voorkomen we daarnaast ‘koudebruggen’. Bij een koudebrug is de isolatielaag doorbroken, en dat kan zorgen voor warmteverlies.
We hebben gekozen voor 13 centimeter PIR isolatie. Dat zorgt voor een Rd-waarde van 5,85. Dat is bijna net zoveel als nodig is bijeen nieuwbouw woning, dus ruim voldoende voor ons. Eerst wordt er een klimaatfolie op het dak aangebracht. Die zorgt ervoor dat vocht nog wel weg kan uit het dak, zodat geen houtrot of schimmel ontstaat. Daarna wordt de PIR-isolatie aangebracht. Die leggen ze in een soort metselverband, zodat er geen openingen zitten waar lucht doorheen kan. Over de PIR platen wordt daarna nog een soort rubberen mat gelegd, voor demping van geluid.
Er is subsidie beschikbaar!
Je kunt subsidie krijgen voor dakisolatie! Zowel van de gemeente, als van de landelijke overheid.
Op www.etten-leur.nl/energieregeling vind je alle voorwaarden voor de isolatie subsidies van gemeente Etten-Leur.
Daarnaast kun je subsidie aanvragen bij het Rijk, de ‘ISDE-subsidie’. Op de website www.etten-leurmakenwesamen.nl, onder ‘duurzaam denken en doen’, staan tips voor het aanvragen van de ISDE subsidie. Als je daar niet aan uitkomt, kun je uiteraard bellen met de gemeente, of contact opnemen met mij via mijn e-mail adres.
Alvast succes bij het isoleren! Als je vragen of hulp nodig hebt, je weet me te vinden!