De spouwmuur isoleren, in ons geval! Dat mag ook wel, want het was in de winter erg koud binnen.
Hieronder vertel ik eerst nog wat meer over het ‘proces’.
Het is natuurlijk fijn om snel aan de slag te gaan. Toch moesten we soms geduld hebben en verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken. Zo komen we erachter dat verschillende aanbieders van isolatie vaak dezelfde materialen aanbieden en dat de prijs toch veel kan verschillen. Tips:
-
Vergelijk minimaal 2 of 3 offertes met elkaar. Dan heb je wat meer zekerheid over de prijs.
-
Stel veel vragen! Hebben ze voorbeelden in de buurt? Waarom doen zij dit met product A en niet met product B? Komen ze ook langs om de woning te bezichtigen?
-
Zoek wat informatie op over de materialen die ze gebruiken. Over alle materialen is op internet veel te vinden. Wees ook niet bang om dit te bespreken met de bedrijven die langskomen. Dit heeft ons ook geholpen!
Waarom veel opzoeken en vragen?
Er zijn heel veel bedrijven met allemaal hun eigen product. Hoe weet ik dan welke keuze ik moet maken? Wij baseren onze keuze op:
-
Het type product dat ze aanbieden.
-
De prijs
-
Hoelang het bedrijf al bestaat
-
Het ‘gevoel’ wat wij krijgen van het contact.
Beschermde diersoorten
Een onderwerp wat de laatste tijd veel in het nieuws is: beschermde diersoorten. Vaak wordt de vleermuis als voorbeeld genomen. De Wet Natuurbescherming zorgt ervoor dat we niet zómaar kunnen isoleren, want we kunnen en willen beschermde diersoorten niet doden. Via de Flora en Fauna check ( www.florafaunacheck.nl) kun je controleren welke beschermde diersoorten zijn waargenomen, of waar een hoog risico op is. Je ontvangt een rapport met de conclusie over je perceel. Het kan dus zijn dat er een hoog risico zit op bepaalde diersoorten, en dat er maatregelen moeten worden getroffen. Op ons perceel zijn die niet aangetroffen, waardoor wij geen maatregelen hoeven te treffen. Ook dat verschilt per woning natuurlijk, dus doe vooral de check! Kom je er niet aan uit? Stuur dan zeker een e-mail, dan zal ik zo goed mogelijk proberen te helpen!
Aan de slag!
Wij hebben gekozen voor glaswol isolatie. Wij wonen namelijk dichtbij het spoor, en naast de goede isolatiewaarde draagt glaswol bij aan vermindering van geluid. Het verricht géén wonderen natuurlijk, maar het helpt wel mee.
Onze spouwmuur is overal maximaal 6 centimeter dik, redelijk smal. We kunnen dus niet super veel isolatie toepassen, waardoor spouwmuurisolatie lang niet voldoende is voor een comfortabele woning. Ze boren enkele gaten in het voegwerk, waarna ze de glaswol onder hoge druk in de spouw aanbrengen. Leuk proces om te zien. Ze brengen ook stootvoegroosters aan, waardoor de spouw blijft ademen. TIP: Voor het ontvangen van subsidie is het belangrijk om foto’s te maken! Dat maakt het aanvragen een stuk gemakkelijker.


