Gelukkig nieuwjaar allemaal, beste wensen voor 2024! Leuk dat je de blog ‘Van G naar A-ardgasvrij weer leest, we gaan een hoop doen dit jaar!
We denken veel na over wat we willen bereiken in onze woning. Wij zijn van plan om hier lang te blijven wonen, dus maken we plannen voor de langere termijn. Onze belangrijkste wensen zijn:
Onze woning heeft nu energielabel G. Om een comfortabele woning te hebben móeten we dus goed isoleren. We gaan onze spouwmuur isoleren, de vloer, het dak, en we moeten ook aan nieuwe kozijnen denken.
Daarnaast willen we elektrisch kunnen rijden. We moeten daar onze meterkast voor aanpassen omdat we een aparte stroomgroep nodig hebben. Dat was sowieso al nodig omdat we nu nog een ouderwetse stoppenkast hebben.
Ook willen we vloerverwarming. Dat betekent dat we moeten zorgen voor een geschikte warmtebron, dus zonder aardgas.
Toen we dit huis kochten hebben we een bouwdepot afgesloten bij de bank. Met dat bouwdepot kunnen we een groot gedeelte van de maatregelen betalen, helaas niet alles. We zullen dus ook wat spaargeld moeten gebruiken en kunnen niet álles tegelijkertijd doen.
Advies inwinnen
Vóór we gaan verbouwen en isoleren gaan we eerst advies inwinnen van mensen die er meer verstand van hebben dan wij. Daarmee besparen we zowel tijd als geld. Als we eerst alles mooi inrichten kunnen we niet meer zo goed isoleren als zou moeten. Dan wordt isoleren misschien duurder, of moeten we dubbel werk verrichten. Tip: Laat je eerst adviseren!
Bij ons thuis is een energiecoach van energiecoöperatie Duursaam langsgekomen. Van tevoren ontvingen we per e-mail een vragenlijst om in te vullen, waarmee we een overzicht maakten van onze woning. Dit waren algemene vragen over onze woning, wat wij belangrijk vinden in comfort, welke vorm van isolatie er al gebruikt is, hoeveel energie wij verbruiken en hoe milieubewust wij leven.
Op basis van onze antwoorden is direct een ‘Woonplan’ beschikbaar, waarin wordt aangegeven welke maatregelen wij kunnen treffen. Voor onze woning was dat eigenlijk vrij simpel: alles moet nog gebeuren!
Door de vragenlijst goed in te vullen heeft de energiecoach al een goed beeld van de woning. In het persoonlijke gesprek zijn we dieper op de huidige staat van de woning in gegaan. We zijn door onze woning en de tuin heen gelopen en hebben goed met elkaar gesproken over alle mogelijkheden. Een energiecoach heeft zoveel kennis! Op basis van het bezoek heeft de energiecoach al binnen enkele dagen een rapport opgemaakt en toegestuurd per e-mail. Dit rapport bevat alle onderwerpen die we besproken hebben, zelfs tekeningen van de ventilatiesystemen die de energiecoach zelf heeft gemaakt.
Een opsomming van wat wij willen gaan doen:
-
Spouwmuurisolatie. Deze hebben we nu nog niet.
-
Triple glas. In de meeste kozijnen hebben we dubbel glas, in sommige zelfs nog enkel glas.
-
Vloerisolatie. We hebben een 90 centimeter hoge kruipruimte onder de woning, dat is erg handig.
-
Kozijnen. Onze huidige houten kozijnen zijn aan vervanging toe. Het hout begint af te brokkelen en sluit niet overal meer goed af.
-
Dakisolatie. We gaan het dak van buitenaf isoleren. Op dit moment komt de lucht van buiten direct naar binnen, erg koud! We gaan nu uitzoeken welk materiaal en hoe dik dat wordt.
-
Zonnepanelen. Welke zonnepanelen het worden weten we nog niet. We zoeken nog een aanbieder.
-
Warmtepomp. De woning werd voorheen verwarmd door middel van een gasgestookte CV en ‘standaard’ radiatoren, maar deze hebben wij er bij de verhuizing direct uit gehaald.
-
Vloerverwarming. De warmtepomp zorgt straks voor verwarming van onze vloer en voor warm tapwater.
-
Ventilatie. Op dit moment is dat natuurlijke ventilatie, wanneer we een raam of deur open zetten. Op echt warme of koude dagen is dat minder prettig, dus is goede ventilatie erg belangrijk. We denken aan balans ventilatie, waardoor zowel de invoer als de uitvoer van lucht automatisch gebeurt. Daarover later meer!
-
Energiezuinige verlichting. In het plafond zitten nog oude gloeilampen en aan de muur hangen TL-buizen. Érg ouderwets en gemakkelijk te vervangen door nieuwe typen verlichting.
-
Klimaatbestendige tuin. Bij een duurzaam huis hoort ook een klimaatbestendige tuin. We willen bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast en enorme hitte voorkomen, dus brengen we veel groen aan. Ook willen we zorgen voor veel verschillende dieren en planten, kortgezegd ‘biodiversiteit’. Dit zijn wel wat latere stappen.
Kortom: we hebben ontzettend veel werk te verrichten. Het hoeft gelukkig niet allemaal binnen een paar weken te gebeuren, het kan stap voor stap. Tot bij de volgende blog!