Groenwerkzaamheden bemoeilijkt door drassige grond

Misschien hebt u het al gemerkt: de groenwerkzaamheden in onze gemeente verlopen de laatste tijd niet zoals gepland. Door de drassige grond kunnen we niet overal het nodige onderhoud uitvoeren. Wethouder Jean-Pierre Schouw vertelt wat de oorzaken zijn, wat de gemeente doet en hoe u kunt helpen.

Waarom zijn de groenwerkzaamheden vertraagd?

We hebben de afgelopen maanden te maken gehad met ongewone hoeveelheden neerslag. Hierdoor is de grond in veel gebieden drassig geworden. Dit maakt het moeilijk voor onze groenmedewerkers om het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Denk aan gras maaien, heggen snoeien en nieuwe beplanting. Zware machines zakken weg in de modder en het risico op beschadiging van zowel het materieel als de ondergrond is groot.

 

Wat betekent dit voor de groenvoorziening?

De drassige grond heeft ervoor gezorgd dat we achterlopen op schema. Dit vinden we uiteraard heel vervelend. Normaal gesproken hebben we een strak schema om ervoor te zorgen dat het groen in onze gemeente goed onderhouden wordt. Met de huidige weersomstandigheden kunnen we niet alle werkzaamheden uitvoeren.

Grasvelden en bermen zijn niet overal goed te maaien. De eerste meterstrook en uitzichthoeken van de bermen kunnen we nog wel maaien. Deze worden met ander materieel vanaf de verharding gemaaid. Maar retenties en wadi’s kunnen we voorlopig helemaal niet maaien, omdat deze al langere tijd onder water staan. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid regen in combinatie met een gunstige temperatuur voor een explosie aan onkruidgroei in beplantingsvakken en op verhardingen. Hierdoor neemt het onderhoud hiervan toe.

Ook de aanplant van bomen en planten is bemoeilijkt. Veel hiervan staat nu met de wortels in het water, wat de conditie van de bomen en planten kan verslechteren.

 

Wat kunnen inwoners zelf doen?

We moedigen inwoners aan om waar mogelijk zelf maatregelen te nemen. Doe mee aan de regentonnenactie van 1 juni tot 31 augustus. Met een regenton vang je regenwater op. Zo help je bij hevige regenbuien de overbelasting van het riool te voorkomen. Bovendien kun je het water gebruiken om planten te besproeien op hete dagen. De gemeente biedt 25 euro korting op een regenton bij Karwei, Intratuin en Praxis in Etten-Leur. Daarnaast organiseert de gemeente samen met Intratuin een tegelruilactie. Lever gratis bestrating uit je tuin in voor planten. Voor elke vierkante meter bestrating ontvang je een plantenpakket ter waarde van €65 en €5 om te schenken aan een vereniging in Etten-Leur naar keuze. Elk huishouden kan maximaal vijf vierkante meter inruilen.

Deze actie loopt tot eind oktober 2024. Deze acties zijn goed voor hevige regenbuien, omdat minder bestrating en meer groen de waterafvoer verbeteren en wateroverlast verminderen. Meer weten? Ga dan naar etten-leurmakenwesamen.nl/vergroen

 

Wat doet de gemeente om de situatie te verbeteren?

We werken hard aan tijdelijke oplossingen en proberen zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. Daarnaast kijken we naar langdurige maatregelen om dit soort problemen in de toekomst beter aan te pakken. Onze prioriteit is om de leefbaarheid en het groen in Etten-Leur op niveau te houden, ondanks de uitdagingen waar we nu mee te maken hebben.

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen